Békakoncert évzárásként egy esztergomi oviban

 

Az alábbi beszámoló egy velünk immár másfél éves kapcsolatban lévő, az egyesületünkhöz most csatlakozó óvónő munkája. Örülünk annak, hogy a munkánknak ilyen hatása is van és tervezzük a folytatást.

 

2008: a Béka Éve, amit a "süni"csoportos gyermekek már régóta tudnak, hiszen év eleje óta többször beszélgettünk erről velük. Kirándulásainkat is úgy alakítottuk, hogy találkozzanak minél több élőlénnyel,többek között békákkal is. Innen jött az ötlet, hogy az évzáró műsorunkban békák és gólyák szerepeljenek. Vegyes csoport lévén összegyűjtöttünk mondókát, rövid, hosszú verseket, énekeket, meséket. A kicsiknek rövid verseket, mondókákat/felelgetőseket, és Szutyejev: A gomba alatt című meséjét, amit el is játszott a 14 kiscsoportos gyermek. Mindez a szülők nagy-nagy örömére történt, hiszen volt köztük olyan, aki még novemberben is sírt, mert beszoktatós volt,s a mesén és verseken, énekeken keresztül elfelejtkeztek immár a korábbi nehézségekről és nagy beleéléssel adták elő szerepüket.

 

A nagy-középsősök már a koruknak megfelelő hosszabb verseket, párbeszédes dialógot ,és Petrolay Margit : A világszép kecskebéka című meséjét adták elő, nem is akárhogyan! Az egyik nagy csoportos kisfiú 3 éves kora óta olvas, már régóta folyékonyan, ezért ő volt a mesélő, a többiek pedig a szereplők. A történet arról szól, hogy a béka feleségre vágyik:

"Szép lapos a fejem, nagy gurgula a szemem,

a szám majdhogy körül nem éri a fejemet,

karmos lábaimmal ugrok,mint a bolha,

szép hangomért irigyel a fülemüle,

még sincs feleségem!!"

 

A Napot, a Holdat szeretné feleségül kérni, de olyan feladatokat kap, amit lehetetlen teljesíteni. A csigát kellene megtanítani ugrani, a halakat énekelni. A feleségre vágyó béka mégis mindent megpróbál, de sikertelenül. Már majdnem feladja még az életét is,amikor egy szép zöldruhás békalánnyal találkozik,aki papucsot varr, és éppen arra vár,hogy feleségül vegye: Akarsz a feleségem lenni?

Hogyne mennék édes párom, erre várok egész nyáron!

"Azóta a lagzi óta egyre szól a békanóta, hol vékonyan, hol vastagon, minden este hallgatom."

 

Gryllus Vilmos zenéje, melyet beleszőttünk a műsorba, sokat segített. Így szerettettük meg a gyermekekkel (és próbáltuk elfogadtatni a szülőkkel) a művészeten keresztül a békákat, s természetesen a gólyákat is.